Anledningen till att ha ljus på tjänstebilen

När du är ute och kör ofta och mycket är det viktigt att du syns, speciellt om du kör mycket under årets mörka årstid och du arbetar inom vissa yrkeskategorier. Alla bilar i Sverige ska alltid ha lysena på hela dagen men du kan även köpa extraljus för att varna andra bilister och fotgängare när det är becksvart ute.

Visste du att de bilar som blottas mest i trafiken är just tjänstefordon, skåpbilar, lastbilar och andra transportfordon är för det mesta ute och kör på vägarna på väg till olika uppdrag, men även vanliga personbilar som får utgöra tjänstebilar. Då krävs olika typer av varningsljus för att synas mer.

Lag på varningsljus

I Sverige är det lag på att ha varningsljusen på. Blixtljus är de ljus som är vanligast och också mest praktiska eftersom de klarar av att vara tända oerhört länge utan att slockna. Blixtljusen kan även vara tända när du står utmed vägkanten på grund av olika anledningar, till exempel när du jobbar i närheten. Tänk på att även du som är fotgängare behöver reflexer för att synas bättre. Detta gäller även för cyklister och cykelns varningslampor.

Primärt ska extraljus som utgör varningsljus användas just i säkerhetssyfte men många använder dem också för att pimpa sina bilar. Det här har blivit ett alltmer populärt fenomen, både på tjänste- och personbilar. Det är dock viktigt att ha i åtanke att de inte får vara tända hur som helst eller blinka bara för skojs skull. Det kan lätt missuppfattas eller störa andra bilister som får något om bakfoten. Så tänk på hur och när du har dina ljus tända.

Yrkeskategorier med varningsljus

Lastbilschaufförer, transportbilar och hantverkare som ofta använder bilen i yrket måste ha varningsljus på och absolut inte slarva med det. Även de fordon som står utmed vägrenen som används av vägarbetare och de som rustar upp eller arbetar med järnvägarna måste synas ordentligt.

Du som är privatperson eller du som har fått förmånen att ha en tjänstebil i yrket men bara för att köra till möten och så vidare, behöver inte fler varningslampor än de som redan finns på bilen. Då sätter du dit dem endast för syftet att dekorera med dem. Kolla alltid upp vilka lagar som gäller innan du monterar dit nya ljus.